• Hem
  • Varför finns in...
sida

Varför finns inte gruppboende och fontänhus i Laholms kommun?

Insändare i Hallandsposten 2021-11-29

Vad jag vet finns det ett gruppboende för psykiskt sjuka i Halmstad och Ängelholm, så varför inte i Laholm?

Hej, mitt namn är Tim-Eric Carlsson, 48 år, boende i Laholms kommun. En liten men viktig fråga för politikerna i Laholm, varför finns det inte ett gruppboende för psykiskt sjuka i Laholm med personal, likt dem som funktionsvarierade har via LSS? Vad jag vet finns det ett gruppboende för psykiskt sjuka i Halmstad och Ängelholm, så varför inte i Laholm?

Jag talar av egen erfarenhet då jag själv lider av långvarig psykisk ohälsa som heter schizofreni med multipla personligheter och posttraumatisk stress.

Likt många andra med psykisk ohälsa/psykiskt funktionshinder så har även jag svårt att klara mig själv i perioder. Vi i den ovannämnda gruppen skulle behöva mera hjälp från Laholms kommun som ett gruppboende skulle innebära.

Om ett gruppboende inte skulle gå att uppbåda i Laholm, skulle jag även ge ett påbud om något som kallas för ”stöttehus”. Ett stöttehus är importerat till Sverige från Danmark och är ett korttidsboende när man som psykpatient mår extra dåligt. Ett stöttehus finns i Hässleholm, Sverige. Ett stöttehus har utbildad personal och utbildade vårdare.

Som tur är så har vi med psykisk ohälsa i Laholm något som heter Lyran (före detta Träffpunkt Lyran). Lyran är en öppen mötesplats, ungefär som ett kafé där man kan få lite socialt umgänge med människor som delar ens livssituation. Det finns personal på Lyran som stöttar oss brukare.

En sak till, gällande oss med psykisk ohälsa är att det finns en ”arbetsplats” i Båstads kommun som heter Fontänhuset Båstad.

Ett fontänhus är en arbetsplats för människor som vill/kan utveckla sig i sin egen individuella kraft. Vi på ett fontänhus har vår arbetsinriktade dag. I mitt eget fall är jag musiker, författare och politiker.

Fontänhuset Båstad bedrivs med bidrag från olika kommuner, företag och privatpersoner och drivs som en stiftelse. De flesta som arbetar på Fontänhuset Båstad har ersättning via Försäkringskassan eller försörjningsstöd via sin hemkommun. Så vi som arbetar på Fontänhuset får ingen lön från själva fontänhuset.

Laholms kommun betalar Fontänhuset Båstad ett årligt bidrag för att laholmare med psykisk ohälsa skall få vara på fontänhuset och arbeta.

Skillnaden mellan Lyran och Fontänhuset Båstad är att det finns arbetskrav på ett fontänhus. Lyran är mera social samvaro.

Som politiker i Laholm förstår, så undrar jag även varför vi inte har ett eget fontänhus i Laholms kommun?

Nu känns det som jag har fått säga vad jag ville till opinionen och politikerna i Laholms kommun. Jag är tacksam för offentligt svar i Hallandsposten.

Tim-Eric Carlsson, Vänsterpartiet Laholm

Kopiera länk