20180210 22-åring i topp för Vänsterpartiet

Ebba Ozolins, framför ett fönster med snö utanför och ytterkläder på.

Nyhetsartikel i Hallandsposten, den 10 februari 2018

Vänsterpartiet i Laholm toppar sin valsedel med 22-åriga Ebba Ozolins från Vallberga. ”Jag har starka åsikter”, säger den unga nykomlingen i politiken.

Hon blev medlem förra året och nu är Ebba Ozolin sitt partis förstanamn i kommunvalet.

– Jag tror att det är en fördel att vara ung. Det är bra för yngre väljare att se att alla inte är över 50. Men äldre kan förstås ha mer erfarenhet, säger Ebba Ozolins.

Hon beskriver sig själv som en musikälskande konstnär som bland annat har arbetat inom hemtjänsten efter studenten från Sturegymnasiet.

– Senaste året har jag inte kunnat jobba, för att jag har varit sjuk.

Ozolins är ett välbekant politikernamn i kommunen. Men äpplet har fallit en bit från trädet.

– Min mor och mormor är folkpartister och så blir jag vänsterpartist. Vi har diskuterat mycket politik hemma. När jag började bli mer engagerad tyckte jag att V hade bäst politik och fokuserade på det jag brinner för, att de svagare i samhället ska kunna ha det bra fastän man inte har det bra ställt, säger Ebba Ozolins.

Hela V-listan är sex namn lång.

– Det är inte så svårt att få fram så många namn som vi rimligtvis får mandat. Fler än sex mandat tror jag inte att vi får, säger partiföreningens ordförande Lennart Johansson med ett skratt.

Partiet har i dag ett mandat och hoppas, mer seriöst, på att utöka till två. Lennart Svensson har flyttats ner till andra plats på listan.

– Vi tycker att det är spännande med en ung kvinna i topp. Hon är inte så erfaren, men Lennart står bakom henne och delar med sig av sina erfarenheter, säger Lennart Johansson.

Jonatan Gernes, journalist på Hallandsposten

http://www.hallandsposten.se/nyheter/laholm/22-%C3%A5ring-i-topp-f%C3%B6r-v%C3%A4nsterpartiet-1.5163115