20180207 Vänstern vill skjuta kommunala raketer

Nyhetsartikel i Hallandsposten, den 7 februari 2018

Vänsterpartiet i Laholm vill minska det privata raketskjutandet med ett kommunalt fyrverkeri på nyårsafton. ”Det blir väl så festligt, i stället för småduttandet i varje buske”, säger Lennart Johansson (V).

Den bakomliggande tanken är att dra ner på det totala smällandet i kommunen.

– Fyrverkerier har en massa negativa effekter på folk och fä. Många djur blir rädda. En del människor som bor här har erfarenheter av krig blir också skrämda. Det har väldigt negativa miljöeffekter, säger Lennart Johansson, ordförande i Vänsterpartiet i Laholm.

I Norge och Finland är lagstiftningen kring raketer mycket mer restriktiv.

I väntan på att Sverige följer efter vill V att Laholms kommun ”går i bräschen” med ett kommunalt fyrverkeri vid varje årsskifte. Arrangemanget förväntas samla folk, stärka vi-känslan och minska behovet av egna fyrverkerier.

– Det blir ordning och reda om proffs sköter det på en plats. I förlängningen kanske fyrverkerierna kan ersättas av en lasershow med musik, säger Lennart Johansson.

V -förslaget lyfts fram i en motion till kommunfullmäktige.

I en annan motion föreslår partiet att kommunen ska öppna en ”fritidsgård” för seniorer.

– Det kom på tal när vi hörde ett rykte att vävstugan på Lingården ska läggas ner. Vi vet att många kvinnor och äldre har glädje av den. Det skulle vara bra med möjlighet till sysselsättning för äldre någonstans, säger Lennart Johansson.

V är inspirerade av ett hus i Lund som ägs och drivs i kommunal regi, som medborgare i pensionsålder får använda gratis. Var en motsvarighet i Laholm skulle kunna inrättas har partiet inget förslag på.

– Det får utredas av tjänstemännen, säger Lennart Johansson.

Jonatan Gernes, journalist på Hallandsposten

http://www.hallandsposten.se/nyheter/laholm/v%C3%A4nstern-vill-skjuta-kommunala-raketer-1.5144771