20180129 Hittade hem till vänster

Reportage i Laholms tidning den 29 januari 2018

Vallbergatjejen, Ebba Ozolins, 22, står på första plats på Vänsterpartiets lista till höstens kommunval.
– I stället för att sitta hemma framför tv:n och bli arg, så vill jag göra något åt saker, säger hon.

När Ebba Ozolins, 22, fick höra på nyheterna om att allt fler får sina assistanstimmar indragna blev hon förbannad. Men i stället för att bara sitta hemma i tv-soffan och bli arg, så har hon bestämt sig för att vara med och påverka. I höst ställer hon upp som etta på Vänsterpartiets lista i valet.
En annan fråga som berör henne starkt är psykvården. Hon vet att många unga människor lider i det tysta av psykisk ohälsa och utan att få hjälp.
– Jag kan inte förstå att man inte lägger mer pengar på det. I stället för att många utvecklar en sjukdom, hade det varit bättre att man fått hjälp tidigt. Det är orimligt att det ska vara så långa väntetider, säger hon.

Hennes intresse för politik har egentligen sakta vuxit fram.
– Jag har haft ett intresse för politik ganska länge. Jag hade en lärare i samhällsvetenskap på gymnasiet som verkligen väckte intresset, säger hon.
Men Ebba Ozolins har också viss vana vid att höra politiska diskussioner hemma vid köksbordet. Som dotterdotter till Folkpartisten Berit Ozolins och dotter till Irene Ozolins, även hon Folkpartist, så får man nästan förutsätta att ett politisk engagemang var att vänta.

Själv valde hon dock ett helt annat parti, på den andra sidan av höger- och vänsterskalan.
– Visst det är en kontrast, men det går bra. Det är bra att ha någon nära som har en annan åsikt och som ser saker ur ett annat perspektiv. Dina åsikter prövas.
En av Ebbas hjärtefrågor är vården. Det var bland annat i hennes sökande efter bra svar, på vad man ska göra åt problemen inom vårdsektorn, som ledde henne fram till Vänsterpartiet.
– Vänsterpartiet fokuserar på de svaga grupperna som sjukskrivna eller pensionärer. Den politiken tilltalar mig mest, säger hon och fortsätter:
– Ta till exempel en ensamstående mamma som inte tycker att hon har råd att gå på sin mammografiundersökning och därför väljer bort det. Jag ser det nästan som självklart att samhället ska hjälpa till då, när vi nu har en välfärd i Sverige.

Förra året skickade Ebba in en medlemsansökan till Vänsterpartiet i Laholm. Efter det blev hon kontaktad av partiet och har sedan dess engagerat sig i den lokala politiken. Att hon ett år senare skulle hamna etta på listan hade hon inte räknat med.
– Det förvånade mig först. Det trodde jag inte, men det är roligt när man har ett så stort intresse för politik. Vänsterpartiet här i Laholm har verkligen tagit emot mig med öppna armar.
Ebba är uppvuxen i en villa i Vallberga. Hon pendlar med kollektivtrafik in till Laholm varje dag för att jobba och menar att villkoren för att bo på landsbygden måste förbättras.
– Det måste bli bättre och lättare för folk som vill bo på landet, så att landsbygden hålls levande, säger Ebba och nämner bland annat att kollektivtrafiken behöver bli bättre, småskolorna ska behållas och det behövs fler fritidsaktiviteter på landsbygden.

För en tid sedan drabbades Ebba av spottkörtelcancer. Hon fick genomgå en operation och nästan två månaders strålbehandling. I dag behöver hon inte längre någon behandling, men helt friskförklarad blir man först efter fem år.
– För mig känns det helt självklart att göra det här ändå. Jag hade inte mått bättre av att bara sitta hemma.
Under sin sjukdomstid fick hon själv uppleva vården inifrån, både det som var bra och dåligt. Nu vill hon ge något tillbaka till den sjukhuspersonal som hjälpte henne igenom det svåra.
– De har tagit hand om mig, om jag nu kan göra något som politiker för att de ska få det bättre, så vill jag göra det.

Lina Millberg, journalist på Laholms tidning

http://www.laholmstidning.se/2018/01/29/hittade-hem-till-vanster/